Föreläsningar

Vi håller föreläsningar på distans eller på plats inom skogsträdgård, permakultur, självhushållning och hållbar livsstil, småskalig odling no-dig, gråvattensystem och ekologiska avloppssystem med gröna väggar.
 
Vi skräddarsyr även föreläsningar på begäran, för att passa dina specifika behov.
 

Boka en föreläsning med oss inom något av våra specialområden. Vi kan ge föreläsningar helt på distans genom olika mötesverktyg såsom Zoom m.fl. Vi har bra ljud och ljus och ger levande presentationer av hög kvalite. 

Kontakta oss om du vill göra en förfrågan, eller läs mer om våra föreläsningar längre ner på sidan.

Vi erbjuder följande föreläsningar :

ylvali-falk-groblad

Föreläsning: Småskalig odling, no-dig för självhushåll

I den här föreläsningen ger vi en grundläggande förståelse för hur man kan odla grönsaker med minimal skötsel och effektiva metoder som samtidigt gynnar de naturliga processerna. Vi vill inspirera till ett nytt sätt att förhålla sig till odling samt ge många nya infallsvinklar i ämnet.

Här berättar Ylvali hur du kommer igång med självhushållning av ettåriga och fleråriga grönsaker, hur du anlägger lättskötta odlingsbäddar utan att gräva och varför det är så bra att ha en skogsträdgård. Hon visar även hur man kan använda gröngödsling som verktyg för växtskydd, minska ogräs och för att förbättra jordhälsan.

Föreläsning: Introduktion till permakultur

Permakultur fanns knappt i folks medvetanden i Sverige när vi började vår resa för 12 år sedan. Det är fantastiskt roligt att vara med om intåget av begreppet på gemene mans läppar. Det vill vi vara en del av också!

I den här föreläsningen berättar Dagar om permakultur från grunden och ger många exempel på hur det kan komma till nytta för just dig och dina framtida projekt. Permakultur är ett planeringsverktyg och designredskap som hjälper oss att få med helheten. Permakultur ser också till att vi balanserar behoven mellan människa, jord och gemenskap.

gul-blomma
skogsträdgård

Föreläsning: Skogsträdgårdar och skogsträdgårdsodling

I och med permakulturens intåg har vi också fått ett annat begrepp på våra läppar och det är skogsträdgårdarna. En skogsträdgård är ett odlingssystem som bygger på naturens principer om hur olika växter, svampar och mikroorganismer samverkar i ett naturligt skogs-ekosystem.

I den här föreläsningen berättar Ylvali om de här sambanden och viktiga saker att tänka på om man vill börja plantera sin aldeles egna skogsträdgård med ätliga fleråriga grönsaker, träd, örter och buskar.

Föreläsning: Vår resa mot självhushåll

Vi vill i denna föreläsningen inspirera fler människor att ta steget och skapa ett självhushållande liv på landet. Vi har byggt upp den här föreläsningen på information som vi önskar att vi hade haft när vi startade vår resa 2009.
 
Vi går igenom olika erfarenheter, såväl motgångar som medgångar och ger därmed många värdefulla tips till den som har tankar om att göra något hållbart och börja ta ansvar för sin egen matproduktion och hälsa.
levande-vägg

Föreläsning: Gråvatten och cirkulära avlopp

Vattenbrist är ett problem i stora delar av världen medans vi här i Sverige än så länge kan åtnjuta i stort sett obegränsad vattentillgång i många fall.

I den här föreläsningen berättar Dagar om varför avloppsfrågan är viktig och varför det finns många fördelar med att ta hand om sitt gråvatten, alltså den del av avloppsvattnet som kommer från bad, disk och tvätt, även kallat BDT-vatten.