Självstudiekurs i skogsträdgårdsodling och fleråriga grönsaker

Vad är en skogsträdgård?

En skogsträdgård är en odlingsform och ett trädgårdsideal där man med inspiration från naturens lundar och skogsbryn aktivt gynnar den biologiska mångfalden genom att plantera en variation av fruktträd, nötträd, bärbuskar, klättrande växter och nyttiga grönsaker samtidigt som man lagrar koldioxid och skapar livsmiljöer för humlor, bin, svampar och andra livsformer.

Metoden har därmed ett positivt klimatavtryck samt gynnar odlarens kunskap om ekosystemen och ökar självhushållningsgraden.

För vem är kursen?

Är du nybörjare i odling eller en inbiten odlare som vill ha inspiration om hur vi kan odla på ett sätt som gynnar både människan och resten av naturen?

Vill du lära dig mer om fördelarna med att varva träd och buskar med klätterväxter, fleråriga grönsaker och örter?

Kursen är för dig som vill komma i gång med en egen skogsträdgård. Kursen vänder sig också till dig som på andra sätt vill innefatta fleråriga ätliga växter i dina odlingar.

På kursen får du lära dig om hur du kan designa och anlägger en skogsträdgård, och om hur växterna, bakterierna och svamparna där samarbetar på de mest osannolika vis.

Förbered dig på mängder av tips och nya infallsvinklar på odling!

Kursens uppdelning

Kursen är uppdelad i 9 moduler och under avsnitten kommer du få lära dig om skogsträdgård som odlingssätt, hur växter fungerar och framför allt hur du lyckas med din egen odling.

Vi kommer bland annat gå igenom permakultur, planering, design, etablering, näring, gödsel, förökning, gröngödsling, samodling, fleråriga grönsaker, träd och buskar.

Kursinnehåll:

  • Modul 1 – Permakultur och grunderna i skogsträdgårdsodling
  • Modul 2 – Digital rundvisning i en av Sveriges största skogsträdgårdar
  • Modul 3 – Planering, design och etablering av en skogsträdgård
  • Modul 4 – Samplantering & Förökning
  • Modul 5 – Designa blomskiktet
  • Modul 6 – Gröngödsling & olika metoder att anlägga bäddar
  • Modul 7 – Gödsel och näring
  • Modul 8 – Gruppövning – design och etablering
  • Modul 9 – Sammanfattning

Förkunskaper

Det är en fördel om du odlat tidigare och du kommer troligen få ut som mest av kursen om du redan är bekant med grundläggande odlingsbegrepp.

Men alla är välkomna och många har tidigare gått kursen helt utan erfarenhet och varit jättenöjda. 

Material

Kursen erbjuder olika former av lärande där du genom bland annat digitala inspelade träffar, seminarium, läsbart material, videos och ljudinspelningar kan ta till dig innehållet.

Kursen innebär att allt lärande sker online. För att genomföra kursen behöver du ha en dator, papper och penna eller digitalt anteckningsverktyg.

För att använda det nedladdningsbara materialet är det bra men inte nödvändigt om du ha tillgång till skrivare.

Så går det till: Du får ett inlogg till vår digitala kursportal där allt material ligger. Ditt användarnamn kommer att vara aktivt i ett år och mycket av materialet går att ladda ner och spara på din dator för all framtid.

Feedback från kursdeltagare:

”Intressant, kunskapshöjning och förståelse för hur mycket man måste kunna. Djupt imponerad av vad alla gästföreläsare och främst du Ylvali kan om vår natur och ekologi. Har större tro på framtiden nu”.

”Ylvali har delat med sig ett rikt och generöst material om skogsträdgård. Vi har fått väldigt mycket på de gånger vi träffats. Kul också att träffa andra skogsträdgårdsintresserade.”.

”Man får både överblick och djupdykningar, lär sig grunderna och en massa, massa knep och metoder. Man får ta del av olika sätt att utforma en skogsträdgård”.

”Oerhört innehållsrik kurs. Mycket nyttig växtfakta och beskrivning av vind, jord, näring och temperaturens inverkan på odling. Videor och foton från verkligheten. Kursen inspirerar och gör mig glad bl.a. över att det GÅR att göra natur t.o.m, mitt inne i stan, i en vanlig villaträdgård”. 

”Jag gick din kurs i skogsträdgård för ett år sedan och har börjar med min egen skogsträdgård på vår tomt. Den var helt igen vuxen av granar på en yta av ca 2000 kvm. Jag är så otroligt tacksam och älskar att jobba och planera min skogsträdgård. Jag vill verkligen tacka dig för din kurs. Den har även hjälp mig att komma in i ett nätverk av schyssta personer med samma inställning till natur, kultur och livsstil som jag själv har. Jag har även fått ett större socialt nätverk runt om det område vi flyttade till för över ett år sen. Jag har planerat bäddar med stigar och med växter som jag lärt mig av dig och din kurs. Jag samlar regnvatten i ibc tank och känner mig så otroligt rik av det arbete jag gör nu. Känns så fint, jag älskar det, Tack!”

Anmälan

PRIS: 950 kr