Fortsättningskurs i Skogsträdgårdsodling - Vårda, skörda och ta till vara

Så roligt, bra pedagogik, du släpper in andra, är generös, delar med dig, visar. Toppen. Längtat till varje gång. Den har påverkat mitt sätt att odla och vad jag odlar.

Lotta Lindgren Leg psykoterapeut

Kursen, både den grundläggande och fortsättningskursen, har givit en enorm inspiration till att anlägga en mer skogsträdgårds inspirerad trädgård. Man märker att du Ylvali som person brinner för detta ämne och det smittar av sig. Du är enormt generös med att förmedla dina erfarenheter och tips inom detta stora område. Jag har stor respekt för all din kunskap!

Lena Elfman Pensionär

Trevliga deltagare och Ylvali är fantastisk.

Amy Glaad

Kommande startdatum för kursen: Exakt datum ej bestämt. För att göra en icke-bindande intresseanmälan, vänligen fyll i formuläret längre ner på sidan.

Start: Kursen pågår under sex månader. Totalt sex träffar, en gång i månaden, mellan klockan 18.00–19.30.

Behöver du tips och idéer på vad du kan göra med allt du skördar från skogsträdgården? Vill du veta mer om hur du kan samodla olika växter och vill du lära dig om nötodling? Då är den här kursen till för dig.

Kursen är för dig som redan har en egen skogsträdgård eller odlar perenna grönsaker och som vill lära dig mer om hur du underhåller, förökar, skördar och tar tillvara de växter som odlas där.

Kursens syfte är att ge dig verktyg för hur du vårdar skogsträdgården efter etablering, hur du håller undan ogräs och kommer i gång med gröngödsling och marktäckningsväxter i tomma bäddar.

Under kursen kommer vi att fördjupa oss i flera olika fleråriga grönsaker och hur vi kan använda dem i matlagningen.

Du får lära dig hur du använder örter, blommor, frukt och bär som finns i skogsträdgården på en mängd olika sätt. Genom recept och nya infallsvinklar kommer du få inspiration och kunskap att komponera nya spännande rätter och tillbehör.

Vi kommer även att gå igenom hur du kan göra eget nyttigt godis av frukt och bär samt tips på bra medicinal-örter och hur de kan användas.

Förbered dig på en mängd intressanta växter värda att odla i din skogsträdgård, hur du får dem att trivas, samt ett stort fokus på hur du kan använda dem i matlagning, bakning, godis och huskurer.

Kursinnehåll:

  • Modul 1 – Vårda din skogsträdgård (zoom-träff 25 april)
  • Modul 2 – Digital rundvisning i skogsträdgården på våren
  • Modul 3 – Recept och matlagning av fleråriga grönsaker (zoom-träff 23 maj)
  • Modul 4 – Frukt och bärremmar (zoom-träff 27 juni)
  • Modul 5 – Ätliga blommor till te, dekoration, mat (zoom-träff 25 juli)
  • Modul 6 – Baka bröd med blommor och blad (zoom-träff 22 aug)
  • Modul 7 – Medicinalväxter och dess användning (zoom-träff 26 sep)
  • Modul 8 – Förökning
  • Modul 9 – Sammanfattning

Material

Kursen erbjuder olika former av lärande där du genom bland annat digitala träffar, gruppövningar, seminarium, läsbart material, videos och ljudinspelningar kan ta till dig innehållet. Alla träffar spelas in så du kan se dem efteråt i din egen takt när du har tid.

För att genomföra kursen behöver du ha en dator, papper och penna eller digitalt anteckningsverktyg. För att använda det nedladdningsbara materialet är det bra men inte nödvändigt om du ha tillgång till skrivare.

Feedback från kursdeltagare som gått skogsträdgårdskursen:

Ylvali måste ju vara årtiondets mest ambitiösa studiecirkelledare! Kursen har varit bra upplagd och jag har uppskattat extraföreläsningarna.”

Otroligt lärorik, och stimulerande på många plan. Ylvali har verkligen lyckats med det svåra konststycket att vara närvarande och fysik i en distanskurs. Det är jag djupt imponerad av. Filmer, bilder och presentationen har varit av högsta klass. De externa föreläsningarna har varit jättebra och känns som bra komplement, bra att se mellan kurstillfällen. Min kunskap, intresse och framförallt nyfikenhet för odling på flera nivåer har definitivt ökat.”

Mycket informativ och inspirerande! Kändes att Ylvali ville förmedla så mycket som bara gick på de tillfällen vi hade.”

Intresseväckande, pedagogisk och märks att kursledaren har stora kunskaper inom området.”

Intresseanmälan

Kursen har inget fastställt startdatum, men gör gärna en intresseanmälan, så meddelar vi dig när det är dags. Anmälan är icke-bindande och du kan själv välja om du vill delta eller inte när vi bestämt datum.