Onlinekurs: Odla egna grönsaker no-dig

Bra upplägg, bra nivå, lätt att lyssna på Ylvali. Otroligt mycket info i mailet med länkar, Boktips osv som är så bra.

Mia Gyllgård Intensivvårdssjuksköterska

Jätte mycket praktisk information. Knappast ren teori, men nästan allt berättad som egen erfarenhet. Med massor av bilder. Det gör det så värdefullt för då kan jag föreställa mig hur det blir samma, eller annorlunda hos mig... Båda stora helheten och små detaljer fick sin plats.

Jan van der Heyden Snickare

Vad som varit bra med kursen: Att jag fått ta del av hur ni gjort. Föreläsningarna har varit så inspirerande med många exempel, bilder och berättelser från er verklighet. Att den innehåller så mycket material att läsa, se och lära mig av.

Christina Edursdotter Designer, fabrikör

Mycket saker har varit väldigt bra. Utförlig beskrivning av hela tänket med att anlägga odlingar. Från förberedande arbeten genom hela processen till skörd. Olika typer av odling och samverkan mellan växter och gröngödsling var extra intressant. Ylvali har haft ett behagligt tempo.

Mikael Brogren

Kursen har gett mej inspiration och ett självförtroende som jag inte har haft om odling. Mycket inspirerande kurs som erbjuder mer än man bett om och viste om

Jonny Hall Pensionär

Inspelningen har varit underbar, då kan man gå tillbaka och lyssna. Det har varit så mkt bra information och alla goa tipps. Tex hur man tillreder perenna grönsaker, var, vad som är bra, någon har testat. Så underbart 😍 . Jag vill gärna gå fler kurser hos er.

Annelie Wik Farmaceut

Kommande startdatum för kursen: 2024-05-01
Vi ses varje onsdag mellan klockan 18.00-19.30. Totalt fem träffar under fem veckor.

Beskrivning av kursen

Har du ett intresse av odling, men vet inte hur du ska börja eller vilken metod du ska välja? Gå vår online-kurs i odling för nybörjare och få all kunskap du behöver för att komma igång! I kursen får du lära dig alla nödvändiga steg och tillvägagångssätt som du behöver för att lyckas med dina grönsaker, samt hur du kan utöka odlingarna lite i taget.

Vi belyser olika tillvägagångssätt som passar i olika lägen, samt hur du gör din odling effektiv och lättskött med naturliga metoder. Du får även en introduktion till permakultur och hur du kan använda det i planeringen av din trädgård.

I kursen får du lära dig hur man efterliknar naturliga ekosystem i de ettåriga odlingarna och vilka växter som gynnar varandra och varför det är så bra att odla växter som bygger bördighet. Vi går också igenom gröngödsling och varför det är så välgörande både ovan jorden och i jorden och varför det samtidigt kan fungera som växtskydd.

Du får lära dig flera tips om hur du lyckas i din odling och hur du kan använda resurser i ditt närområde som många ser som avfall. Lär dig om flera örter och kryddor och om varför träd och buskar är så bra att ha nära dina odlingar. Få inspiration om hur du tar till vara på det du odlar och hur du på finurliga sätt kan använda både örter och blommor i din matlagning.

I kursen får du lära dig följande:

  • Tidpunkter för frösådd och uppdragning samt omskolning och utplantering.
  • Hur skapar man en bördig jord som ger stora fina grönsaker
  • Näring. Hur gödslar man, med vad, när och hur mycket
  • Gröngödsling – levande täckodling som bygger bördighet och skyddar jord och växter
  • Lär dig bygga enkla lättskötta odlingsbäddar
  • Hur ska man tänka kring bevattning. Hur mycket, hur ofta
  • Vattenspridare och droppbevattning. När är det lämpligt med de olika systemen
  • Växtföljd. Hur roterar man sina odlingar för att undvika sjukdomar.
  • Växtskydd. Hur gör man när det uppstår sjukdomar och skadeinsekter.
  • Kom igång med växthus.

För vem är kursen?

Alla som har ett intresse för att odla sin egen mat, samt har en plats att odla på. Du behöver inte ha några förkunskaper eller någon särskild typ av trädgård.

Material

En webbkurs innebär att allt lärande sker online. För att genomföra kursen behöver du ha en dator, papper och penna eller digitalt anteckningsverktyg. För att använda det nedladdningsbara materialet är det bra men inte nödvändigt om du ha tillgång till skrivare.

Materialet i kursen består av text, videor, bilder och praktiska övningar fördelat på 5 online träffar. Under kursen kommer du kunna ställa frågor till mig om din odling.

Så går det till:

Vi använder mötesverktyget Webex, där vi kan dela video, ljud, bild och chatt. Du kan ladda ner det gratis från www.webex.com till din dator, platta eller mobiltelefon.

Feedback från kursdeltagare:

”Känslan efter denna kurs är att allt är möjligt…bara vi vågar prova och vågar misslyckas! Kurshållarens generösa inställning till att lära ut var smittande och förmedlade glädje”. 

”Kursen har förmedlat stor frimodighet”. 

”Faktasammanfattningarna efter vart kursavsnitt har varit riktigt bra och känns som en liten bok att gå tillbaka till”.

”Jag uppskattar kursledarens lugna inspirerande berättarstil – jag var ute efter pepp och inspiration till mig själv och det har jag verkligen fått! OCH en massa nya fakta på köpet – har antecknat mycket!” 

”Du har varit en bra lärare! Konkreta och bra råd och stor inspiration. Bra upplägg, kul att du inledde med överblick på permakultur. Kul med många bilder från odlingarna och roligt när du visade runt i trädgården”.

”För mig att jag vågar prova mer, bara göra. Och jobba mer med att ge tillbaka till jorden. ”Bara ge och ge och ge” som du sa 🙂 Och roligt med alla örter du ofta talar om, jag kommer att dela och sprida de jag har till fler platser i trädgården, och skaffa nya”.

”Jag har verkligen uppskattat dig som lärare, Ylvali! Du är så kunnig, och har varit både mycket informativ och väldigt inkännande kring vad deltagarna behöver. Det var en bra kombination av föreläsningar och plats för frågor”.

”Kursen lämpar sig för nybörjare och mer erfarna odlarna; både genom föreläsningarna och möjligheten att ställa frågor. Läraren är kunnig, pedagogisk och inkännande. Jag har tagit med mig en massa ny kunskap, som jag kommer få användning av”.

”Gräsklipp, hästbajs och mitt eget kiss har på ett lustigt sätt blivit riktiga skatter”.

Anmäl mig!

Fyll i anmälningsformuläret nedan. Efter anmälan får du mer information om hur du betalar och hur allt fungerar.

Kostnad: 1 550 kr