Onlinekurs i Läkeväxter

Nästa kursstart: 2024-04-23
Totalt fem träffar under fem veckor. Vi ses online varje tisdag mellan klockan 18.00–19.30.

För vem är kursen?

Är du fascinerad av läkeväxter och vill lära dig att odla och använda dem själv, samt bekanta dig med vilda läkeväxter? Vår omfattande onlinekurs är utformad för att ge dig en grundlig kunskap inom alla aspekter av läkeväxter. Kursen omfattar både odling och användning av läkeväxter och du får en djupgående förståelse för både odlade och vilda växter, och hur du kan dra nytta av deras unika egenskaper.

Du lär dig vart och hur du kan hitta och plocka vilda växter, med respekt för naturen. Kursen tar även upp viktiga aspekter som dosering och säkerhet vid användning av läkeväxter. Vi går igenom olika recept på örtteer och du får bland annat lära dig göra salvor och rottinkturer, men också hur du använder ätliga blommor och växter i matlagning.

Vår onlinekurs är en resa mot att djupare förstå och integrera naturens läkeväxter i ditt dagliga liv. Oavsett om ditt mål är att odla dina egna växter, lära dig mer om vilda växter, eller helt enkelt vill ha en djupare förståelse för läkeväxter, kommer denna kurs att ge dig de kunskaper och färdigheter du behöver.

Kursens upplägg

Kursen är uppdelad i 5 moduler där du få lära dig om både vilda och odlade läkeväxter, hur du odlar dem och hur de används.   

Kursinnehåll:

Odla egna läkeörter

 • Odling: Lär dig odla egna örter hemma.
 • Örtträdgårdsdesign: Lär dig designa en krydd- och örtträdgård, både i kombination med andra grödor eller i en egen örtträdgård.
 • Permakultur för läkelundar: Integrera permakultur principer för att skapa en hållbar och produktiv lund med läkeväxter.
 • Fokus på nyckelörter: Vi djupdyker i ett urval av viktiga örter och utforskar deras användningsområden och fördelar.
 • Säsongsguide för plockning av läkeväxter: Lär dig när olika växter är som bäst att skörda, för att maximera deras medicinska egenskaper.
 • Tidpunkter för frösådd av odlade läkeväxter.

Vilda örter

 • Platskunskap: Upptäck var du kan hitta olika växter och hur allemansrätten tillåter plockning av vilda växter.
 • Ståndorter för plockning: Vi diskuterar de mest fördelaktiga platserna att samla växter från.
 • Identifiering av växter: Lär dig vilka exemplar av växter som bör undvikas, och hur man identifierar de mest användbara.
 • Förvaring av läkeväxter: Olika metoder för att torka och bevara örter för att behålla deras helande egenskaper.
 • Användning av läkeväxter: Lär dig blanda välsmakande teer, tillreda både blad- och rottinkturer, göra egen salva och använda läkeväxter i maten.
 • Dosering av läkeväxter: Få insikt i hur man doserar växter för olika tillstånd.
 • Risker och säkerhetsaspekter vid användning av läkeväxter.

Förväntningar

Kursen är en baskurs vilket innebär att du som deltar inte behöver några förkunskaper i ämnet. Alla träffar spelas in så du kan se dem efteråt i din egen takt när du har tid. Om du inte vill bli inspelad har du möjlighet att delta anonymt och utan personlig information. Kursen är tänkt att inspirera dig och ge dig grundläggande kunskaper och en överblick, så att du på egen hand kan gå vidare in i de bitar som betyder något för dig. Vi ser gärna att deltagare löpande under kursens gång meddelar oss om saker som kan förbättras.

Material

En webbkurs innebär att allt lärande sker online. För att genomföra kursen behöver du ha en dator, papper och penna eller digitalt anteckningsverktyg. För att använda det nedladdningsbara materialet är det bra men inte nödvändigt om du har tillgång till skrivare.

Materialet i kursen består av text, videor, bilder och praktiska övningar fördelat på 5 online-träffar. Under kursen kommer du kunna ställa frågor till mig om läkeörter och hur du kommer igång att odla dem.

Feedback från kursdeltagare som gått Ylvalis kurser:

”Intressant, kunskapshöjning och förståelse för hur mycket man måste kunna. Djupt imponerad av vad alla och främst du Ylvali kan om vår natur och ekologi. Har större tro på framtiden nu”.

”Helt över förväntan! Jag har lärt mig jättemycket och uppskattade alla diskussioner. Vi fick lära oss otroligt mycket – ett nytt sätt att se på och jobba tillsammans med naturen – väl värt kursavgiften!”

”Så mycket värdefull info, inspiration och lust. Du är verkligen en duktig pedagog och inspiratör. Väldigt tillåtande och varm.”

”Otroligt lärorik, och stimulerande på många plan. Ylvali har verkligen lyckats med det svåra konststycket att vara närvarande och fysik i en distanskurs. Det är jag djupt imponerad av. Filmer, bilder och presentationen har varit av högsta klass.”

”Mycket intressant, massor av info att bearbeta och överföra till min stora tomt. Över förväntan, fått många idéer. Ylvali är väldigt inspirerande. Kan bara beundra det arbete de gjort hos sig och att de delar med sig till alla som vill.”

”En väldigt ambitiös kurs med en engagerad kursledare som generöst delat med sig av fakta, reflektioner och egen erfarenhet.”

(Foton från Julia Därth, Ylvali Falk Groblad och Stina Rosén)

Anmälan

PRIS: 1995 kr